top of page

Wat zijn luizen?

 

Luizen zijn kleine, lichtgrijze insecten die tot 2mm groot worden. Ze klampen zich vast aan het haar met hun pootjes, bij voorkeur op plaatsen waar het warm is zoals achter de oren, in de nek of onder de paardenstaart. Ze voeden zich, net zoals de mug, met bloed. Hierdoor kunnen ze na hun maaltijd een rodere kleur hebben.

De lichtgrijze neten zijn de eitjes van de luis. Deze worden door het vrouwtje aan de basis van het haar gelegd. Ze kleven stevig vast aan het haar met een klitstof. Wanneer de jonge luis (nimf) uit het eitje kruipt, blijft het witte omhulsel aan het haar kleven. Omdat het haar groeit, vind je de volle en lege neten terug op enkele millimeter van de hoofdhuid.

Een luis kan 2 dagen zonder bloed overleven vooraleer ze sterft door uitdroging.

Symptomen

De jeuk wordt veroorzaakt door de afweerreactie tegen het speeksel van de luis.

Daarenboven kunnen krabwondjes ontstaan die kunnen ontsteken. Een luis kan geen ziektes overdragen.

 

Hoe kan je luizen krijgen?

 

Luizen kunnen bij iedereen voorkomen. Het krijgen van luizen heeft niets met slechte hygiëne te maken! De beestjes hebben geen voorkeur voor slecht gewassen haar. Een luis kan enkel kruipen. Ze kan niet vliegen of springen. Je kan dus enkel luizen krijgen door direct hoofdcontact, het delen van mutsen en sjaals, knuffels, haarborstels…

Om te kijken of de jeuk veroorzaakt wordt door luizen kan u de nat-kam-test doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandeling

Er bestaan 3 soorten behandeling: nat-kam-methode (eventueel met balsem), behandeling met dimethicone of behandeling met insectendodende geneesmiddelen.

De nat-kam-methode is dezelfde als de nat-kam-test. Hierbij gebruikt u geen extra producten behalve een gewone shampoo of lotion en een luizenkam. Reinig de kam na elke kambeweging door te bevochtingen met een water-azijnmengsel en met een papieren doekje af te drogen. Na de nat kam test legt u eveneens de kam in het water-azijn mengsel om alle neten los te maken.

De behandelende producten bestaan in shampoo, lotion of spray vorm. Een shampoo brengt u aan op droog haar en laat u gedurende de aangegeven tijd op de verpakking inwerken. Was nadien uit. Een lotion of spray brengt u aan op droog haar, laat het product inwerken en was uit met een gewone shampoo.

Wij raden steeds aan om de behandeling de dag er op en een week daarna te herhalen.

Controleer nadien met de nat-kam-test of alle luizen verdwenen zijn.

U kan bij ons steeds terecht voor verdere info over de producten en om na te gaan welk product het best geschikt is voor u.

bottom of page