top of page

Laat griep deze winter in de kou staan

De zomervakantie is al bijna een vage herinnering en we voelen – bijna letterlijk - de bui al hangen: het griepmonster begint rondom om weer op te duiken! U denkt misschien: ‘Oh de griep, een banale ziekte die me een weekje velt maar verder vrij onschuldig is’. Vergis u niet.

De griep kan venijniger uitpakken dan het op het eerste zicht lijkt.

De balans die na vorige winter (griepseizoen bij uitstek) werd opgemaakt is schrikwekkend: er werden bijna 6000 meer overlijdens als gevolg van de griep vastgesteld ten opzichte van het vorige griepseizoen en dat terwijl bijna de helft van de personen die behoren tot een risicogroep lieten zich niet vaccineren. Meer dan voldoende reden voor de apothekers om zich te engageren in een nieuwe sensibiliseringscampagne om de gevolgen van griep te beperken. De apothekers zijn zich bewust van hun preventieve en adviserende rol en willen zich dan ook volop in de strijd tegen griep werpen.

 

Je laten vaccineren of niet? Praat erover met uw apotheker!


Dankzij het regelmatig contact in de apotheek en uw Farmaceutische Dossier, bevindt uw apotheker zich in de ideale positie om u te informeren en aan te moedigen tot vaccinatie. Vooral bij personen ouder dan 65 jaar of met een onderliggende aandoening zoals hoge bloeddruk of suikerziekte (personen dus die zich in een risicogroep* bevinden) is vaccinatie van vitaal belang, want de griep kan ernstige gevolgen hebben met zelfs de dood als resultaat...

Wanneer u dit najaar dus langsgaat bij uw apotheker zullen u misschien kaartjes opvallen waarop een klein groen monster staat afgebeeld.

Met dit kaartje wil de apotheker uw aandacht vestigen op het belang van vaccinatie tegen de griep.

Als u behoort tot één van de risicogroepen zal uw apotheker u actief aanspreken met zo’n kaartje  en u informeren over de voordelen van vaccinatie voor u persoonlijk, de risico’s van de griep, wanneer u zich best laat vaccineren en wat deze vaccinatie concreet inhoudt. Met de afscheurstrook van deze kaart kan u meteen ook uw vaccin reserveren bij uw apotheker. Uw apotheker noteert voor u vanaf wanneer u het vaccin kan komen ophalen. Deze reservatie kan u zonder voorschrift doen, u bezorgt dit aan uw apotheker bij de ophaling.

Laat u deze winter dus niet vangen door de griep en laat u begeleiden door uw apotheker!

 

Bevindt u zich in een risicogroep?

  • Zwangere vrouwen in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap op het moment van griepseizoen

  • Iedereen ouder dan 65 jaar

  • Alle mensen vanaf 6 maand oud met diabetes of andere chronische ziekte, of mensen met een verminderde weerstand door een andere ziekte of behandeling

  • Alle personen opgenomen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis

  • Alle mensen die samenwonen met bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maand

  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector

Meer lezen? 

Geef griep geen kans

Seizoensvaccinatie tegen griep en pneumokokken

bottom of page